Azerbeycan Sinema Sektörü

Azerbaycan Sinema Sektörü

Sürekli olarak gelişmekte olan Azerbaycan sinema sektörü özellikle dünya çapınca saygınlık kazanan filmler ile zenginleşmektedir.

Azerbaycan Sinema Sektörü

Azerbaycan sinema tarihi neredeyse dünya sinema tarihi kadar eskidir. Dünyada yedinci sanat olarak kabul edilen sinemanın tarihsel başlangıcı 1895 olarak kabul edilmektedir. Azerbaycan ise, henüz dünya ülkeleri arasında yeni tanınmaya başladığı sırada,1898 yılında üç kısa metrajlı filmle, bu sanat akımının içine girmeye başlamıştı bile. Bu başlangıcın ardından ,Azerbaycan ,sinema sanatlarına yeni eserler katmaya başlamış ve iki sene sonra kısa bir süre sonunda, Dünya Sinema Fuarına katılmayı başarabilecek bir ilerleme göstermiştir.

Bu anlamda , Azerbaycan’ın, sinema alanında dünyanın önde giden ülkeleriyle ,aynı sırada ilerlediğini söylemek doğru olacaktır Azerbaycan sinema tarihine baktığımızda, genellikle filmlerde işlenen konuların siyaset ağırlıklı olduğu dikkat çeken bir noktadır.1950 li yıllarda, Azerbaycan akımına kapılmış, halkın rağbet ettiği ve ilgi duyduğu müzik, dans ve eğlence temalarına filmlerde ağırlık vermeye başlamıştır. Seksenli yıllara gelindiğinde ,Sovyetler Birliği’nin Azerbaycan’a yönelik baskıları ve siyasi çekişmeler, bu sorunları yaşayan halkın sıkıntıları ve mücadeleleri, sinema filmlerinde konu alınmıştır.Azerbaycan,1991 yılında özgürlüğünü ilan etmiş ve bu olay ,o dönem sonrası sinemasına büyük bir canlılık ve coşku katmıştır.

Azerbaycan’da Sinemaya Destek

Günümüzde Azerbaycan sinemasına baktığımızda gelişmesini hızla sürdürdüğünü ve bu alanda dünya ülkeleriyle aynı kulvarda ilerlediğini söyleyebiliriz. Bunun en büyük nedeni, Azerbaycan halkının sanata ve kültüre önem vermesi, ayrıca devlet yönteminin de son yıllarda sanat ve sanatçıya destek olmasıdır. Son olarak Azerbaycan sinemasının birkaç önemli eserinden söz etmek gerekirse şunları sayabiliriz: Arşın Mal Alan (1945),Yarasa (1995), Kale (2008) ,  Buta (2011), Kutsal Hayvan (2011) 40. kapı (2009).

Sinema, dünya çapında popüler bir eğlence biçimidir. Aynı zamanda güçlü bir iletişim ve hikaye anlatımı formatıdır. Birçok ülke yaygın bir sinema endüstrisine sahiptir ve birçok ülke uluslararası film ve festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Azerbaycan’daki sinema endüstrisi de bir istisna değildir. Aslında Azerbaycan zengin bir  tarihe ve kültürüne sahiptir. İşte Azerbaycan  endüstrisi hakkında bilmediğiniz bazı noktalar.

Sinemanın ilk zamanlarında birçok film siyah beyaz çekildi. İlk çekilen film, 1896’da George Fitzmaurice tarafından Lumira’ydı. O zamandan beri, film endüstrisi Azerbaycan’da çok popüler hale geldi. Ülkede aksiyondan romantizme ve komediye kadar farklı türlerde filmler gösteren birçok tiyatro var. Ancak film çekimlerinde kullanılan pahalı ekipman nedeniyle bilet fiyatları yüksek. Ek olarak, ülkenin iklimi çekim yapmayı zorlaştırabilir, bu nedenle aşırı sıcak veya soğuk hava nedeniyle filmler sansürlenebilir.

Azerbaycan sinema endüstrisinin bir başka yönü de oyunculardır. Birçok profesyonel aktör ve aktris, her yıl bu ülkeden şovlarda veya filmlerde rol almak için geliyor. Çalışmaları için iyi ücret alıyorlar ve çekimler sırasında iyi bakılıyorlar. Tiyatro sahipleri, gösteriler sırasında ayakta durmak zorunda kalmamaları için bu sanatçılara özel koltuklar verir. Oyuncuların da etkileşimde bulunabilecekleri ve birlikte iş bulabilecekleri kendi birlikleri var.

Sinema bir Azerbaycan geleneği olmasına rağmen, ülkede on yıllardır uluslararası filmler de gösteriliyor. Bu filmler, romanların ve kısa öykülerin uyarlamaları yoluyla uluslararası kültür ve dramayı sergiledi. Azerbaycan’a her yıl dünyanın dört bir yanından gelen filmleri göstermek için birkaç uluslararası film festivali geliyor. Bu festivaller, sinema kültürü olarak bilinen bir kavram olan teatral eğlence aracılığıyla uluslar arasında uluslararası dostluk ve işbirliğini teşvik eder.

Sinema, sanatsal ifadeyi teşvik ettiği ve aktörler ve diğer yaratıcı bireyler için iş yarattığı için Azerbaycan kültürünün önemli bir parçasıdır. Bugün Azerbaycan, her yıl, milletler arasındaki dostluğu eğlenceli hikayelerle teşvik eden birçok uluslararası film festivaline ev sahipliği yapıyor. Azerbaycan sinemayla çok zengin bir tarihe sahip olduğundan, bu eğlence biçimini tanıtmaya devam edeceği kesin!

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 2]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!