İçindekiler
Azerbaycan Yer Şekilleri
Azerbaycan yer şekilleri itibariyle hem dağlık hem de su kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Hazar denizi ve iki büyük nehri olan Kura ve Aras’ın varlığı ülke için eşi bulunmaz bir nimettir. Ülke yer şekillerinde dağlık alanlarda orman ve ovalar görülmektedir. Azerbaycan’ın en yüksek yeri Bazardüzü Dağı olup yüksekliği 4.485 metredir. Azerbaycan dağ açısından zengin bir ülkedir. Azerbaycan tam bir Kafkas dağı cennetidir. Kafkas dağları kuzey ve güney Kafkaslar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Kuzeybatıdan başlayıp nihayetinde güneydoğuda son bulur. Azerbaycan’da küçük sıra dağları bulunmaktadır. Bu sıra dağlar bir plato oluşturmaktadır. Sıra dağları Murat dağı, Şah dağı, Zengezur Dağı, Karabağ ve Taliş Dağıdır.
Azerbaycan’da Ovalar
Dağların yanı sıra Azerbaycan’ın ünlü ovaları Kura ve Aras ovası vardır. Bu iki ovanında ortak özelliği geniş ve düz olmasıdır. Bu iki ova o kadar geniştir ki başka ovaları da içine alır. Örnek vermek gerekirse Şirvan, Karabağ, Mulan ovaları ova içindeki ovalardır. Azerbaycan’da akarsularda mevcuttur. Bu akarsular Hazar Denizine dökülür. Kara parçasına dökülenler ise bataklık oluştururlar. Akarsular ülkenin alüvyal depolarının oluşmasına etken oluşturmaktadır. Bilindiği gibi alüvyal akarsuların taşıdıkları kum, kil ve taş gibi atıkların biriktiği yerdir. Bu depolar bir nevi süzgeç görevindedir. Azerbaycan minerallerce üstün su bakımından da ayrıca çok zengin bir ülke olarak göze çarpmaktadır.
Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde İran ve Irak sınırında yer almaktadır. Kafkasya bölgesindeki en kalabalık eyaletlerden biridir ve çok çeşitli bir doğal ortama sahiptir. İnsan yapımı en büyük koylardan biri olan Biscayne Körfezi bu ülkede bulunur. Azerbaycan‘ın doğal gaz ve petrol kaynakları önemlidir ve bu ülkenin yer şekilleri çok geniştir.
Biscayne Körfezi, insan yapımı en büyük körfezlerden biridir. Mükemmel bir balıkçılık alanı olduğu için seyahat medyasında çok popüler. Körfez, Atlantik Okyanusu’nun bir parçasıdır ve Florida’dan Brezilya’ya kadar uzanır. Adı, onu ilk kez 1513’te gören İspanyol Juan Ponce de León’dan geliyor. O, katedral körfezi anlamına gelen ‘Bahía Catedral’ adını verdi. Koy, başta kum oluşumları olmak üzere, arazi şekli varyasyonları ile belirlenen belirgin bir dış sınırı olan bir kıyı su kütlesidir. İç sınır, mercan resifleri ve adalarla, dış sınır ise kum tepeleri ile karakterize edilir. Biscayne Körfezi, bir balık avlama yeri olmasının yanı sıra, birçok deniz yaşamı ve vahşi yaşam türüne de ev sahipliği yapmaktadır.
Azerbaycan, önemli bir doğalgaz ve petrol üreticisi olduğu için doğal kaynaklar açısından zengindir. En büyük doğal gaz kaynağı Hazar Denizi’dir. Ancak Azerbaycan’da şeyl gibi çeşitli kara oluşumlarında da bol miktarda petrol bulunmaktadır. Ek olarak, Azerbaycan’ın karstik alanlar, çöller ve dağlar gibi birçok farklı yer şekli vardır. Karst alanı, kireçtaşının birçok farklı kemikli balık türü ürettiği yerdir. Bazı dağlar, altın veya kömür gibi bol miktarda doğal kaynaklara sahiptir. Azerbaycan’da ayrıca birçok farklı türde balık ve su kuşu barındıran birçok göl vardır.
Biscayne Körfezi, mükemmel balık tutma olanakları, doğal güzelliği ve yaban hayatı bolluğu nedeniyle dünyanın en popüler turistik yerlerinden biridir. Aynı zamanda sınırları içinde bulunan sayısız yer şekilleri nedeniyle Azerbaycan için önemli bir doğal gaz ve petrol kaynağıdır. Zengin kaynaklarına rağmen Azerbaycan, nüfusu arasındaki yaygın yoksulluk nedeniyle hala zorluklarla karşı karşıyadır.