İçindekiler
Azerbaycan İbadet Saatleri
Müslümanları ibadet saatlerini belirleyen ezan saatleri ülkemizden Azerbaycan’a tatil Çin giden Müslümanların kafalarındaki en büyük sorulardan bir tanesidir. Azerbaycan ezan vakitleri, iki ülke arasından 2 saatlik bir zaman dilimi farkı olmasına kaynaklı olarak sadece 2 saat önce okunmaktadır. Çok sayıda Müslümanın her yıl tatil için tercih ettiği ülkelerin başında gelen Azerbaycan’la ülkemiz arasında fazlaca bir zaman dilimin bulunmaması Müslümanların işlerini kolaylaştırmıştır. Azerbaycan ülkemizin yakın komşularından olduğu için iki ülke arasında bulunan zaman farkı yok denecek kadar azdır. İki ülke arasında saatlerden ötürü oluşabilecek herhangi bir sıkıntı bulunmaktadır. Saat farkı olarak arada sadece 2 saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır. İş yaşantısı düşünüldüğünde ülkemizdeki gibi hayat saat sabah 8 de başlamaktadır.
Azerbaycan’da Mesai Saatleri ve Ezan Vakitleri
Asgari çalışma saatleri ülkemizde olduğu gibi Azerbaycan’da da günlük ortalama sekiz saat civarında bulunmaktadır. Bu bölgeye üniversite eğitimi almak için giden Türk öğrencilerin en çok dikkat ettikleri bir diğer konu ise Azerbaycan ezan vakitleridir. İki ülke arasında yakın coğrafi durumdan kaynaklı olarak saat farkı sadece 2 saattir. Ülkemiz ve Azerbaycan’ın birbirine yakın iki komşu olmasından dolayı arada sadece 2 saatlik bir zaman fark bulunmaktadır. Saat farkının iki ülke arasında yürütülen işler açısından herhangi sıkıntı oluşturacak bir durumu söz konusu değildir. Bu sebepten ötürü iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde rahatça yürütülebilmektedir. Ezan ve namaz saatleri Azerbaycan’da iki saat önden gitmektedir.
Azerbaycan’da dinin günlük yaşam üzerinde önemli bir etkisi vardır. Her dinin kendi gelenekleri ve uygulamaları vardır ve her grup kendi tapınakları ve camileriyle temsil edilir. Ülke nüfusunun yüzde 90’ından fazlası Müslüman, geri kalanı ise ağırlıklı olarak Hristiyan. Farklı dini inançların yaygınlığına rağmen din, Azerbaycan’da tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Bu yazıda, Azerbaycan’da bulunan başlıca dini gelenekleri ve bu inançların ülke kültürünü nasıl etkilediğini tartışıyoruz.
Tarihsel olarak, Azerbaycan kültürünün doğduğu toprak olan Azerbaycan Van, Altın Çağı’nda ağırlıklı olarak Müslümandı. Bununla birlikte, diğer çeşitli dinlerin etkisi güçlü kalmıştır. Azerbaycan dili, Arapça ve Farsça kelime ve deyimleri kelime dağarcığına dahil eder. Ek olarak, Azerbaycan Kuran’ı Arapça’ya çevrilir ve ardından İngilizce’ye çevrilmeden önce tekrar Arapça’ya çevrilir. Bu sayede birden fazla dini grup Azerbaycan kültürüne katkıda bulunmuştur.
Bugün Azerbaycan’da bütün büyük dini gruplar temsil edilmektedir. En büyük Hristiyan mezhebi Rus Ortodoks Kilisesi’dir, onu Roma Katolikleri, Protestanlar ve Doğu Ortodoks Hristiyanları takip etmektedir. İslam, Azerbaycanlılar arasında en yaygın olarak uygulanan dindir; Azerbaycan nüfusunun yüzde 90’ından fazlası Müslüman olarak tanımlanıyor. Zerdüştler, Yahudiler ve Bahailer de ülkede önemli sayıda taraftara sahiptir.
Çeşitliliklerine rağmen, tüm dini gruplar hükümetle ‘Din Özgürlüğü Yasası’ adı verilen bir anlaşmaya uyarlar. Bu yasa, dini uygulayıcıları devlet yetkililerinin zulmünden korur. Ayrıca, ibadet edenleri, mülklerine inanmayanlar tarafından tecavüz edilmekten korur. Bu kanun, ibadet edenleri, dini olmayan amaçlarla dini görevlere gittiklerinde hırsızlıktan veya zarar görmekten korur. Esasen, herkes bu yasaya göre zulüm görmeden dinini yaşamakta özgürdür.
Maalesef dinin bazı yönleri Azerbaycan’da hala kötü bir üne sahiptir. Bazı hükümet yetkilileri, dini doktrin uygulayıcılarının izledikleri yolu kontrol etmeye çalışırlar; İslam’ın ilerici yorumlarına karşı sosyal olarak daha muhafazakar doktrini tercih ederler. Hükümet düzenlemeleri, doktrin uygulayıcılarının takip ettiği şeyleri kontrol etmenin yanı sıra, Ramazan Bayramı ve Noel gibi yerel resmi tatillerde sosyal olarak daha popüler bazı uygulamaları da desteklemektedir.
Din, bağımsız bir ulus olarak başlangıcından bu yana Azerbaycan kültürünün şekillenmesinde hayati bir rol oynamıştır. Bugün, ‘Din Özgürlüğü Yasası’nın sağladığı koruma sayesinde Azerbaycan’da tüm büyük dini gruplar temsil edilmektedir. Bununla birlikte, popüler uygulamalara yönelik bazı hükümet lütufları, bu modern ulusun kültürüne kök salmış laiklikten hala uzaklaşıyor.