İçindekiler
Azerbaycan Halk Dansları
Azerbaycan halk dansları, çok zengin bir kültürün yansıması olarak dikkat çekmektedir. Bu oyunlarda ülke geçmişinin anlamlı ve zengin izleri bulunmaktadır. Anlamlı motifleri ve figürleri, neşeli ve etkileyici ezgileri ile halk dansları sadece Azerileri değil, tüm Türk dünyasını ve dünya kültürlerini etkilemektedir. Bu zevkli dansları icra eden kaliteli ve seçkin dans grupları bulunmaktadır. Ülkede zaman geçirirken mutlaka bu özel gösterileri izlemelisiniz. Öte yandan, ülkede kalan vatandaşlarımız da kesinlikle fırsat bulup bu dansları izlemelidir. Halka açık ve ücretsiz yapılan dans festivallerinden de yararlanabilirsiniz. Azerbaycan halk danslarında, garmon, davul, tar, kemençe, klarnet, zurna, tütek, tulum, balaban gibi çok özel enstrümanlar çalınmaktadır.
Hangi Oyunlar Bulunmaktadır?
Halk danslarında erkekler bir kartal kadar güçlü, kadınlar ise kuğu kadar narin betimlenmektedir. Birçok dans türü bulunmaktadır. Bunların isimleri özetle, naz eyleme, alça gülü, ay beri bah, ağır garadağlı, çay, çattadı, cengi, ceyrani, beyaz geceler, pırlanta, çift tuman, darçını, ezneli, gelin havası, Iğdır barı, köroğlu, lale gibi oyunlar bulunmaktadır. Oyunlar Azeri halkının günlük yaşamlarında, ve düğün, av gibi özel yaşamlarından etkiler taşımaktadır. Savaş hikayeleri, kadınların ağıtları ve duyguları gibi özellikler de içermektedir. İçli ve etkileyici bu oyunları izlemek büyük bir etki bırakmaktadır. Giyilen kostümlerin de etkisi ile bu zenginlik pekişmektedir. Ezgilerin etkileyici özellikleri de dünyaca nam salmalarını ve beğenilmelerini pekiştirmektedir.
Azerbaycan, ünlü şairi Nizami Gencevi’yi doğa ve doğanın güzelliğine aşığı olarak kattı. Doğayı ve içindeki canlıları tasvir etmek için birkaç şiir ayırdı. En ünlü eseri Zevkler Bahçesi, Azerbaycan edebiyatının bir şaheseri olarak kabul edilir. Doğa harikalarını anlatmanın yanı sıra Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerinden çeşitli halk oyunlarını da anlatmaktadır. Şiir ve edebiyatın yanı sıra Azerbaycan dansı yüzyıllardır kutlanmaktadır. Azerbaycan’da her bölgenin kendi halk müziğine dayanan kendine özgü halk dansları tarzı vardır.
Azerbaycan’daki popüler danslar arasında khus-khus ve tarab yer alır. Khus-khus, el ele tutuşan ve dairesel bir hareketle hareket eden bir insan çemberini içeren sosyal bir danstır. Tarab ise enstrümantal müzik eşliğinde yapılan solo bir danstır. Genellikle düğünlerde ve insanların bir araya geldiği diğer kutlamalarda yapılır. Bazı köylerde gruplar halkı eğlendirmek için sokak gösterileri yaparlar. Muğam dansı, solo veya küçük gruplar halinde icra edilen bir Azerbaycan dansı türüdür. Genellikle ince vücut hareketlerini ve yüz ifadelerini içeren zarif bir ifade biçimidir.
Azerbaycan’da her bölgenin kendi halk müziğine dayanan kendine özgü bir halk dansları tarzı vardır. Örneğin Gence’nin ana dansına uğurlar gözləri denir. Tek başına, uzun saçlar topuz haline getirilerek ve her iki el ve ayaklara parmak ucu çelenkleri takılarak icra edilir. İnsanlar muğam icra ederken dansın yanı sıra bu dansın enstrümantal versiyonlarını da çalacaklardır. Garadag yöresinde ana dans türbən zəzeni (hareket hazinesi) olarak adlandırılır. Dansçılar renkli geleneksel kostümler giyerler ve performans sırasında müzik aletlerini havaya kaldırırlar. Bu halk dansı tarzı Rusya kökenlidir ve diğer ülkelerde yaşayan Rusların yanı sıra Rusya’ya gelen turistler arasında da popüler hale gelmiştir.
Muğam dansı, solo veya küçük gruplar halinde yapılan bir Azerbaycan dansı türüdür. Genellikle ince vücut hareketlerini ve yüz ifadelerini içeren zarif bir ifade biçimidir. Bir muğam icrası genellikle müzisyenlerin vokallere başlamadan önce enstrümantal bir parça çalmasıyla başlar. Ardından, bir kişi – baş şarkıcı – grubun geri kalanı arkalarında enstrümantal çalanlara katılmadan önce vokalleri alır. Bu performanslar Şarkmaziyat (düşünme yeri) olarak bilinir. Namaz vakitlerinde camide tutulurlar ve din adamları tarafından manevi egzersizler olarak kullanılırlar. Savaşlar sırasında muğam gösterileri, bu eşsiz sanata duydukları ortak aşkla insanların morallerini yükselterek zor şartlar altında bir araya gelmelerine yardımcı olmuştur.
Belki Nizami doğaya bu kadar düşkün olduğundan, çağdaşları aracılığıyla şiirlerinde onu ölümsüzleştirmiştir. ‘ Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerinden çeşitli halk danslarının açıklamaları. Azerbaycan, sanatsal bir ortam olmasının yanı sıra, İskender’in ölümünden yüz yıl sonra – sadece on iki ayda – 120 kubbeli Bibi Shahr Banu’yu inşa eden Mahafled Şirvanşah gibi yüzyıllar boyunca ince ustaları bir araya getirdi! Güzel mimari tasarımlar, İskender’in ölümünden yüz yıl sonra Buhara’da 110 kubbeli Ateşgah Şah Camii’ni inşa eden Molla Anari gibi yetenekli ustalar tarafından yüzyıllar boyunca verildi!