İçindekiler
Azerbaycan Gıda Fiyatları
Dünya ekonomisinde gittikçe önemli bir yer edinmeye başlayan Azerbaycan, gıda sektöründe dışa bağımlı bir durum yaşadığından ötürü Azerbaycan gıda fiyatları dış borsaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Etrafından bulunan komşularından gıda ithal ederek bu açığı kapatan ülkede dışarıdan alınan ürünlerin fiyatları göz korkutan rakamlar düzeyinde değildir. Bu bölgede yaşayan Türk öğrenciler ülkemizdeki fiyatlar düzeyinde kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler. Azerbaycan ekonomik anlamda bakıldığında para birimi olarak ülkemizden daha güçlü bir paraya sahip gözükse de, alım gücü olarak aynı denkliğe sahip olduğu için burada yaşamayı tercih eden kişiler ülkemizdeki masraflarla aynı masraflara sahip olmaktadırlar. Son yıllarda çok sayıda üniversite öğrencisi daha kaliteli bir üniversite eğitimini ülkemizdeki aynı eğitim harcamalarıyla alabilmek için bu ülkeyi tercih etmektedirler.
Ülke İçerisindeki Bolluk ve Uygun Fiyatlar
Azerbaycan gıda fiyatları bu bölgeye okumak için gelen öğrencilerin bütçelerini sarsmamaktadır. Dışarıdan çokça ithal edilen ürünlerle bu ihtiyacı kapatmasına rağmen ülke içerisinde bolluk bulunduğu için fiyatlar genel itibariyle uygun düzeydedir. Fiziki olarak incelendiğinde küçük bir yapısı olan Azerbaycan, önemli iş adamlarıyla birlikte ülke ekonomisini büyütmeye çalışmaktadır. Ülkede girişimcilere verilen destek diğer ülkelere örnek olması gereken düzeydedir. Bu ülkede yaşayan bazı önde gelen girişimciler zaman zaman bizim ülkemize de yatırımlarda bulunmaktadır. Farklı sektörlerde çokça yatırım yapılması karşı bu bölgede yaşayan iş adamları gıda sektöründe fazla yatırımda bulunmamışlardır. Bu durum dışarıdan gelecek yatırımcılar için önemli bir fırsat olabilir.
Gıda herkes için temel bir ihtiyaçtır ve fiyatlandırması tüketicilerin ve çalışanların geçimini doğrudan etkiler. Tüketiciler, satın alma kararları yoluyla fiyatları değiştirme gücüne sahiptir ve işçiler, emek talepleri yoluyla fiyatları değiştirme gücüne sahiptir. Bu nedenle gıda fiyatları hem işletmeleri hem de bireyleri doğrudan etkilemektedir. Bu yazıda Azerbaycan’da gıda fiyatlarını etkileyen bazı faktörleri tartışıyoruz.
Tarım, Azerbaycan’daki ana endüstrilerden biridir. Ülke çok sayıda verimli bölgeye sahip olduğundan, çok fazla gıda kaynağına sahiptir. Ayrıca Azerbaycan, gıda kıtlığını tamamlamak için kullanılabilecek petrol ve doğal gaz gibi birçok doğal kaynağa sahiptir. Bu yiyecek bolluğu, bu kaynaklardan ikameler yaparak kıtlığı tamamlamayı zorlaştırıyor. Öte yandan, gıda kıtlığının enerji üretme yeteneğimizi sınırladığı zamanlar vardır; Bunun nedeni, yiyeceklerin birçok pişirme işleminde yakıt olarak kullanılmasıdır.
Azerbaycan’ın başlıca tüketici pazarlarına yakınlığı, onu gıda işleme endüstrileri için doğal bir merkez haline getiriyor. İstanbul ve Tahran’a mükemmel demiryolu bağlantıları ile çevre ülkelere oldukça erişilebilir. Hazar Denizi ayrıca üretim amaçları için mükemmel bir su kaynağı sağlar. Bu erişilebilirlik, çevre ülkelerden şirketlerin mallarını orijinal ülkeye geri göndermeden önce işlenmek üzere Azerbaycan’a göndermesine olanak tanır. Sonuç olarak, işlenmiş gıdalar işlenmemiş gıdalardan hem daha ucuz hem de daha kolay temin edilebilir.
Yüksek gıda fiyatları Azerbaycan’da yüksek yoksulluk oranlarına katkıda bulunuyor. Fiyatlar yükseldiğinde, insanlar eskisi kadar taze veya işlenmiş gıda alamıyor. Bu da Azerbaycan gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşayan yoksullar arasında kilo vermelerine ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Aslında, fiyatlardaki bir artış, 1950’ler-60’larda gelişmekte olan ülkelerde yetersiz beslenen insanlar arasında artan sayıda ölüme yol açtı. Bu yüksek gıda fiyatlarını düşürmek için hükümetler vatandaşlarına daha düşük fiyatları sübvanse etmeli ki herkes sağlıklı gıda alabilsin.
Gıda herkes için temel bir gerekliliktir; bu nedenle, fiyatını yükseltmek veya düşürmek, hem tüketiciler hem de işçiler üzerinde anında ve geniş kapsamlı etkilere sahiptir. Azerbaycan’da gıdanın ne kadar erişilebilir olduğu düşünüldüğünde, yüksek gıda fiyatları hem tüketiciler hem de işçiler arasında yoksulluğun artmasına neden olabilir. Şirketler, Azerbaycan’da gıdaları işleyerek hem fiyatların düşmesine hem de herkes için gıda arzının artmasına katkıda bulunuyorlar.