İçindekiler
Azerbaycan Apşeron Yarımadası
Ülkeye gelen turistlerin büyük bir bölümünün uğrak yerine haline getirdiği Azerbaycan Apşeron Yarımadası, son yıllarda yapılan yatırımlar ile iyice gelişmektedir. Ülkenin ekonomik olarak kalkınmasında önemli bir yer tutan turizm sektörü için hayati öne teşkil eden bu adaya her yıl binlerce turist uğramaktadır. Azerbaycan halkı genel itibariyle Türkiye’yi kardeş ülke olarak benimsediği için buraya taşınmayı düşünen ve ya hali hazırda taşınmış olan birçok insan adapte olma sıkıntısı yaşamamıştır. İki ülkenin arasındaki dostluk bağının en iyi o bölgede yaşamış olan Türk vatandaş yaşayıp hissetmişlerdir.
Yaz Aylarında Apşeron Yarımadası
Bu bölgede yaşayan halkın sıcak ve dostça tavırları sayesinde çok sayıda vatandaşımız buralarda uzun yıllardır yaşamaktadır. Azerbaycan ‘a üniversite eğitimi almak için gelen öğrencilerin büyük bir kısmı özellikle de yaz aylarında bu yarımadayı görmeye gitmekte ve ada üzerinde kurulmuş olan eğlence merkezlerinde hoşça vakit geçirmektedirler. Başarı bir mimari düzene sahip olan adaya her yıl yurt dışından turlar ile gelen insanların sayısı oldukça fazladır. Ülkemiz ve Azerbaycan uzun yıllardır süre gelen bir dostluk içerisindedir. Bu durumun avantajları iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak birbirlerine olan davranışlarına da yansımıştır. İki ülkenin ortak tarihi bir yapıya sahip olması bu dostluğun gelişmesini etkileyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Azerbaycan Apşeron Yarımadasının tüm dünyaya tanıtılması ve bu ada üzerinden kazanç elde edilebilmesi için Azeri iş adamları son yıllarda çalışmalarına hız katmışlardır.
Yarımada, Hazar Denizi’nden Bahmad Nehri’nin ağzına kadar uzanan coğrafi olarak farklı bir alandır. Aynı zamanda, ‘ayrılmak’ anlamına gelen Arapça ‘abarshin’ kelimesinden türetilen Abşeron Yarımadası olarak da bilinir. Antik çağda, Yunanlılar buna Promontorium Promontorium adını verdiler. Bölge, Gence, Nahçıvan ve Şahiler dahil olmak üzere birçok tarihi mekana ev sahipliği yapmaktadır. Yarımada, doğal güzelliğin yanı sıra zengin bir tarihe ev sahipliği yapıyor.
Yarımadanın doğal güzelliği göze çarpıyor; Bu bölge birçok göl ve şelaleye ev sahipliği yapmaktadır. Kara kütlesindeki en ünlü yerlerden bazıları Kız Köprüsü ve İsfandiyar Gölü’dür. Ek olarak, Gence’nin Taş Köprüsü ve Nahçıvan’ın Baba Sarayı gibi birçok tarihi bina bölgeyi işaret ediyor. Yarımada ayrıca geleneksel bir çarşıya sahip eski bir şehre de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca restoranlar, yarımadadan gelen malzemeleri öne çıkaran yerel yemekler sunmaktadır. Üstüne üstlük- her yıl bir caz festivaline ev sahipliği yapıyor!
Azerbaycan’ın Abşeron Yarımadası’ndaki ticari ve ekonomik faaliyetler dinamik. Doğal güzelliği turistleri cezbeder; bu bölge aynı zamanda birçok nakliye firmasına da ev sahipliği yapmaktadır. Ek olarak, birkaç endüstri parkı, uluslararası pazar için mal tedarik eden çeşitli endüstrilere ev sahipliği yapmaktadır. Yarımadanın ekonomisi, herhangi bir potansiyel endüstriyi barındırmak için çeşitlendirilmiştir.
Azerbaycan‘ın Abşeron Yarımadası’nın büyüleyici bir yönü, Bahamalar’ın dışındaki en büyük Bahama köylerinden biri olan Bahamedia’dır. 1.500 nüfusa sahiptir ve 20 dönümden fazla araziyi kapsar. Sakinler öncelikle hem hayvan hem de bitki türlerini içeren balıkçılık ve tarımla uğraşırlar. Kendi okulları, hastaneleri ve kiliselerinin yanı sıra haftalık geçit törenleri ve Bahama tarzı festivalleri var.
Yarımada, doğal güzelliklere ve tarihi mekanlara ev sahipliği yapan büyüleyici bir bölgedir. Hazar ve Aras nehirlerini birbirinden ayırdığı için Abşeron Yarımadası olarak da bilinir. Çeşitli endüstriler, yerel kültürü geliştirirken ekonomik dinamikleri sürdürür. Sonuçta, bu bölge yılın herhangi bir zamanında heyecan verici bir yer!